| | |

  • Nederlands
  • English

Pardosa lugubris

Klik voor een vergroting op de foto’s.

Kijk voor de beschrijving van de soort onderaan de pagina.



Beschrijving van Pardosa lugubris (Zwartstaartboswolfspin)

Uiterlijke kenmerken

Vrouwtje 5 tot 8 mm.
Abdomen lichtbruin tot bruin met aan de achterkant niet altijd even duidelijke lichte streepjes en puntjes. Opzij aan de voorkant iets donkerder.
Carapax donkerbruin met een brede geelbruine middenband die bij de ogen iets breder uitloopt en geelbruine haren langs de onderrand.
Poten en palpen licht-donker geringd.

Mannetje 4 tot 7 mm.
Nagenoeg identiek getekend als het vrouwtje, maar met meer contrast. Abdomen en middenband op carapax witter. Poten geelbruin met donkerbruine femora.

Habitat

Voornamelijk in heidegebieden en op andere plekken. Daarnaast ook in bossen.

Verspreiding

In heel Europa algemeen voorkomend. De meest algemene wolfspin.

Periode

Voorjaar, zomer en vroege najaar.