Eutichuridae (Spoorspinnen)

De wereldwijd algemeen voorkomende groep spinnen Eutichurinae is sinds 2014 verheven tot een aparte familie, de Eutichuridae, en is sindsdien ook in Europa vertegenwoordigd. Het genus Cheiracanthium is namelijk verplaatst van de Miturgidae naar deze nieuwe familie. Het was al lange tijd bekend dat Cheiranthium niet goed op zijn plek zat in de Miturgidae en ook niet in de Clubionidae waar ze eerder onder geplaatst waren.
De spoorspinnen zijn zo genoemd, omdat de mannetjes een opvallende spoor aan het uiteinde van hun palpen hebben. Ze maken geen web en jagen ’s nachts. Wel maken ze een zakvormig spinsel waarin ze zich overdag verschuilen en ook hun eihoopjes bewaren en bewaken. In Europa komen ongeveer 30 soorten voor.


Genus Cheiracanthium

Cheiracanthium behoorde tot voor kort tot de familie Clubionidae en daarna Miturgidae, maar wordt tegenwoordig tot de nieuwe familie Eutichuridae gerekend. Ze hebben lange, slanke poten hebben waarbij pootpaar I duidelijk langer is dan de rest. Over het algemeen zijn ze ook vrij fors. Ze jagen ’s nachts en houden zich overdag schuil in een spinsel onder stenen of in vegetatie.