Linyphiidae (Hangmatspinnen en Dwergspinnen)

Deze familie is met meer dan 1200 soorten de soortenrijkste familie van Europa. Meer dan de helft van de familie bestaat uit soorten van de onderfamilie Erigoninae (Dwergspinnen). De Linyphiidae maken dicht geweven hangmatwebben die vooral in de vroege ochtend door de dauw goed zichtbaar zijn.


Genus Cresmatoneta

De spinnen van dit genus hebben een opvallend lange petiolus tussen het carapax en het abdomen. De poten, op pootpaar III na, zijn opvallend lang en in rust strekt de spin deze naar voren en achteren uit.


Genus Drapetisca

Deze spinnen komen voor op de schors van bomen. Ze maken daarop zeer fijne verticale webjes die bijna niet te zien zijn, waarmee ze kleine insecten vangen die over de schors kruipen. In Europa komt slechts één soort voor.


Genus Frontinellina

Het abdomen van de spinnen van dit genus is naar achteren toe hoger en is aan de achterkant recht afgestompt. Ze maken in struiken een kenmerkend hangmatweb met daaronder een tweede vlak web, dat losser is geweven. Tussen deze twee webben zit de spin.


Genus Lepthyphantes

Lepthyphantes is veruit het grootste genus van de Linyphiidae. Het zijn zeer algemene spinnen die een typisch hangmatweb maken dat vrij omvangrijk kan zijn. Dit is afhankelijk van de soort en de hoeveelheid beschikbare ruimte.


Genus Linyphia

In Europa komen slechts vier soorten van dit genus voor. Een aantal soorten dat eerder werd gerekend tot Linyphia is later onderverdeeld in de genera Neriene, Frontinellina en Microlinyphia. De spinnen maken evenals de soorten van de andere genera een typisch hangmatweb en zijn zeer algemeen.


Genus Microlinyphia

De mannetjes van dit genus hebben een donkerbruin of zwart buisvormig abdomen en zijn te onderscheiden van de andere genera door de opvallend grote ronde embolus aan de palpen. Deze spinnen maken een typisch hangmatweb en zijn vrij algemeen.


Genus Neriene

Neriene wordt soms beschouwd als een subgenus van Linyphia. Deze spinnen maken een typisch hangmatweb dat net als bij Lepthyphantes soms vrij groot kan zijn.


Genus Tenuiphantes

Deze kleine tot middelgrote spinnen behoorden voorheen tot het genus Lepthyphantes. Ze zijn dan ook sterk verwant aan deze soorten.


Onderfamilie Erigoninae (Dwergspinnen)

De Erigoninae vormden voorheen een aparte familie, maar worden tegenwoordig beschouwd als onderfamilie van de Linyphiidae. De mannetjes van de meeste soorten hebben een vreemd gevormde of uitgestulpte carapax. De functie hiervan is meestal niet bekend, maar bij sommige soorten wordt het door het vrouwtje gebruikt om zich tijdens de paring aan vast te pakken. In Europa komen zo’n 250 moeilijk te onderscheiden soorten voor.