Xysticus cristatus

Klik voor een vergroting op de foto’s.

Kijk voor de beschrijving van de soort onderaan de pagina.Beschrijving van Xysticus cristatus (Gewone krabspin)

Uiterlijke kenmerken

Lijkt sterk op Xysticus audax en Xysticus lanio. De driehoekige vlek op het carapax is wat langer en spitser dan bij Xysticus audax.

Vrouwtje 4,5 tot 8 mm. Variabel van kleur.
Abdomen geelbruin tot roodbruin met een donkeromlijnde bladachtige tekening.
Carapax donker roodbruin tot grijsbruin met een brede lichte middenband met daarin een wat donkerder, driehoekige vlek met een zwarte punt die bijna tot de achterkant van het carapax reikt en twee donkere vlekken aan de achterkant naast de middenband.
Poten lichtbruin tot bijna zwart met lichte strepen en ringen. Bij lichtgekleurde poten zijn de lichte strepen donker omlijnd.
Palpen geelbruin tot donker roodbruin.

Mannetje 3 tot 6 mm. Minder variabel van kleur dan vrouwtje.
Abdomen donkerbruin tot zwart met witgele omlijning en witgele banden bovenop, waardoor een bladachtige tekening ontstaat.
Carapax zwartbruin met een brede geelbruine middenband tot boven de voorste ogen met daarin een wat donkerder, driehoekige vlek die bijna tot de achterkant van het carapax reikt en een dunne gele band langs de onderrand.
Poten geelbruin met zwartbruine vlekken. Voorste twee pootparen vanaf de bovenkant tot halverwege de tibiae zwartbruin met gele ringetjes en verdikt. Daaronder geelbruin.
Palpen zwartbruin met gele ringetjes.

Habitat

Op de grond en in lage begroeiing.

Verspreiding

In geheel Europa algemeen voorkomend.

Periode

Voorjaar en zomer.