Sparassidae (Jachtkrabspinnen)

De Sparassidae zijn ook bekend onder de (oudere) synoniemen Heteropodidae en Eusparassidae. Ze hebben een krabachtig uiterlijk; een breed en plat gebouwd lichaam met lange poten, evenals de Philodromidae en de Thomisidae.
De familie omvat voornamelijk tropische soorten, waarvan er soms weleens een meekomt naar Europa met een lading tropische vruchten. In Europa komen zo’n 15 soorten voor, waarvan in Noord- en Centraal Europa slechts één (Micrommata virescens).


Genus Eusparassus

De spinnen van het genus Eusparassus zijn middelgroot tot groot (tot ca. 30 mm.), Ze zijn de belangrijkste geleedpotige roofdieren in halfdroge gebieden en woestijnen. Ze leven in stenige gebieden en maken hun stevige schuilspinsel onder een grote steen of in een spleet tussen de stenen. Het vrouwtje maakt het eihoopje ook in dit schuilspinsel. De spinnen komen voor in grote delen van Afrika, Europa en Azië.


Genus Micrommata

Deze middelgrote, overwegend groen gekleurde spinnen jagen overdag en vrij passief, waarbij ze in lage vegetatie wachten tot een prooi voorbijkomt en deze vervolgens bliksemsnel grijpen.


Genus Olios

Olios is met 250 soorten wereldwijd het grootste genus van de Sparassidae. In Europa komen vier soorten voor. Het zijn middelgrote, nachtactieve spinnen. Overdag verschuilen ze zich in een spinsel tussen stenen of samengesponnen bladeren.