Liocranidae (Bodemzakspinnen)

De Liocranidae behoorden voorheen tot de Clubionidae, maar worden tegenwoordig als een aparte familie beschouwd. Ze zijn eveneens vrij-jagend en nacht-actief, maar maken geen spinsel om zich overdag in te verschuilen. In plaats daarvan zitten ze onder bijvoorbeeld stenen. Sommige soorten van deze familie leven in symbiose met mieren en termieten. In heel Europa komen zo’n 50 soorten voor.


Genus Agroeca

De spinnen van dit genus lijken veel op elkaar, maar zijn niet moeilijk te onderscheiden. De soorten A. brunnea en A. proxima maken een bijzonder gevormd eihoopje dat ook wel bekend is onder de naam feeënlampje en vaker wordt gevonden dan de spinnen zelf. De spin maakt aan een takje of grasspriet een aan een gesponnen steeltje hangend halfrond spinsel waaronder zij de eitjes afzet. Onder de eitjes komt een leeg kamertje waarin de jonge spinnetjes verblijven tot de eerste vervelling. De buitenkant van het eihoopje is vaak gecamoufleerd met gronddeeltjes.


Genus Liocranum

Dit zijn de grootste spinnen van de familie Liocranidae. Ze zijn van Agroeca te onderscheiden door de bredere kop en voorhoofd. Het vrouwtje maakt geen eihoopje maar bewaakt haar eitjes onbeschermd of in een dun spinsel.